Tomáš je tisícím podpořeným dítětem

17.6.2016

Tomáš z Hradce Králové je tisícím dítětem, které může sportovat díky České olympijské nadaci

Tomáš Lhoták se stal tisícím dítětem, jemuž Česká olympijská nadace splnila jeden velký sen: může se nadále věnovat sportu, který miluje. Šestnáctiletý student stavebního lycea v Hradci Králové žije pouze s maminkou, které nezbývají prostředky na to, aby svému synovi mohla dopřát veškeré aktivity související s fotbalem. Tomáš je přitom členem základní sestavy FC Olympie, v jejímž dresu trénuje už od šesti let.  

„Na nadaci mě upozornila kamarádka, která mi poslala webové stránky. Pročetla jsme si podmínky a rozhodla se to zkusit. Sice jsem tomu moc nevěřila, ale teď jsem moc ráda, že se to povedlo a Tomášovi budu moct zaplatit čtvrtletní členské příspěvky, letní soustředění a ještě zbyde na nové vybavení,“ svěřuje se maminka Petra. „Fotbal mě moc baví a téměř zaplňuje můj veškerý volný čas. Máme skvělou partu kluků a možná i to se pozitivně odráží ve výborném tabulkovém umístění. V letošní sezoně jsme se v krajském přeboru mladšího dorostu umístili na 3. místě. V zimě absolvujeme zimní přípravu a v létě jezdíme na letní soustředění, kde si kromě fyzické přípravy užijeme i hodně zábavy,“ svěřuje se Tomáš.

K pochybnostem Petra neměla důvod, Česká olympijská nadace se snaží vyjít vstříc každému žadateli, který splní její požadavky: dítěti musí být od 6 do 18 let věku, musí vyrůstat v sociálně slabším prostředí a žadatel – zákonný zástupce – musí následně peníze použít na konkrétní účel, třeba na nákup nového sportovního vybavení, oddílové příspěvky nebo třeba soustředění. „Sportovní příprava, pokud chce dítě trénovat nad rámec toho, co zahrnují klubové příspěvky, je už nákladná věc. S nadací pomůžeme tak, jak nám dovolují pravidla a vždycky se snažíme najít řešení, aby se konkrétní děti mohly trvale svému sportu věnovat,“ doplňuje prezident České olympijské nadace Jan Železný, který i z pozice dlouholetého trenéra ví, jak finančně náročná sportovní příprava může být.

Česká olympijská nadace podobně jako Tomáše podpořila i dalších 1057 kluků a holek a celkově mezi ně od svého vzniku v prosinci roku 2012 rozdala přes 5,5 milionu korun. „Chceme podpořit ještě víc dětí, to je náš hlavní cíl. Vybízím každého, kdo splňuje podmínky, ať se o příspěvek přihlásí,“ vyzývá předseda ČOV Jiří Kejval s tím, že za vznikem nadace stojí sami olympijští medailisté. Ti jsou zároveň patrony nadace a dětem plní sny při různých sportovních akcích, kde se s nimi osobně setkávají. Takové přání má i Tomáš. „Vždycky se chtěl osobně potkat s Petrem Čechem, třeba se mu to jednou i díky vaší nadaci splní,“ vzkázala ještě Petra a Tomáš doplňuje: „Rád navštěvuju ligové zápasy a mým dosavadním největším zážitkem bylo fotbalové utkání FC Barcelona - Málaga CF.“

Tom_L

Partneři