Rozhovor s ambasadorkou kampaně P&G

6.8.2016

Měli bychom dětem umožnit, aby si plnily své sportovní sny, říká Šárka Kašpárková

1. Každé dítě má své sny o tom, že bude hasič, zvěrolékař, zpěvák nebo sportovec. Byla sportovní kariéra právě tím Vaším snem, anebo jste se ke sportu dopracovala náhodně?

Moje sportovní kariéra nebyla mým velkým snem, spíše jsem se chtěla stát právě tou zvěrolékařkou. Všechno přišlo tak nějak samo. Nejdříve jsem začínala hrát basketball, protože mám o dva a půl roku starší sestru, která s ním přišla. Já jsem si doma vyprosila, aby mi to rodiče taky domluvili. Vždy jsem se hýbala a sportovala u domu hodně ráda. Vybrali mě na základě talentových zkoušek na atletickou školu v Havířově, kde jsem měla obrovské štěstí na učitele tělocviku, kteří mi dali skvělé základy atletiky, ale i dalších sportů. Na sportovní škole začala moje chuť po sportu. Nejdříve jsem zjistila, že v rámci třídy se mi docela daří. Pak jsem si dala cíl, že chci být vyhlášená jako nejlepší sportovec ze školy, následně jsem chtěla vyhrát okresní a krajské soutěže, ale v té době jsem určitě nemyslela na to, že bych chtěla někdy vyhrát mistrovství světa. To přišlo daleko později.

2. Ke sportu vás někdo vedl nebo jste se k němu dostala sama?

Často jsme s dalšími dětmi sportovali okolo domu. V zimě nám tam rodiče na hřišti udělali led, kde jsme bruslili. V létě jsme venku hráli různé hry, zkoušeli jsme různé sporty, takže jsme k pohybu měli všichni kladný vztah a dá se říct, že mě do toho nikdo nikdy nemusel nutit. Dostala jsem příležitost hrát basket a dělat atletiku. Protože mě to bavilo, zůstala jsem u toho.

3. Až do 24. srpna probíhá kampaň na podporu sportování dětí, do které se může zapojit každý koupí vybraných výrobků Procter & Gamble v prodejnách Tesco. Vybrané finanční prostředky poputují prostřednictvím České olympijské nadace ke sportujícím dětem ze znevýhodněného prostředí. Z jakého důvodu jste se rozhodla stát ambasadorkou této kampaně?  

Ten důvod je jednoduchý – kampaň má sportovní tématiku a pomáhá dětem. Pohybuji se mezi sportujícími dětmi, hovořím s rodiči a také sama z vlastní zkušenosti vím, že náklady na sportování dětí nejsou malé. Šanci sportovat by měly mít všechny děti a tímto způsobem jim můžeme všichni pomoci.

4. Setkala jste se někdy třeba ve Vašem okolí s tím, že rodiče měli problém pokrýt sport dětí, resp. náklady s ním spojené?

Ano, setkala. Výdaje na sport hodně zatěžují rodinný rozpočet. Nejsou to jenom členské příspěvky, jsou potřeba i finance na vybavení, soustředění, kempy.  Rodiny se různým způsobem omezují, přesto jich existuje spousta, kde musí děti se sportem skončit. Stejnou šanci sportovat by měly mít i děti ze sociálních ústavů. Byla by podle mě velká škoda, kdyby se nemohly sportu věnovat, protože by se takto ztratilo hodně talentů. Myslím, že díky této iniciativě bychom tomu mohli společně zabránit.

5. Jak podporujete ve sportu svou dceru?

Terezku se snažíme vést ke sportu od malička. Od narození se pohybuje ve sportovním prostředí, snažili jsme se jí dát základy z co největšího množství sportů a vést ji k všestrannosti. Chodila na tenis, atletiku, basketbal a volejbal. Kromě finanční podpory jí dáváme především podporu rodičovskou. Snažíme se jí poradit a jsme její nejvěrnější fanoušci ve chvílích, kdy se jí daří, ale hlavně když se nedaří a potřebuje pomoci.

6. Jakému sportu se teď věnujete Vy?

Věnuji se teď hlavně basketu a s Terezkou absolvujeme atletickou přípravu. Občas si jdu zahrát tenis nebo badminton. Žádnému sportu se nebráním, pokud to není gymnastika nebo krasobruslení J Jdu v podstatě do všeho.

7. Kolik si myslíte, že byste dnes skočila v trojskoku?

Myslím, že po sportovní akci s dětmi k zahájení kampaně Procter & Gamble trochu zvedám svoje šance. Byla jsem opravdu překvapená. Myslela jsem, že to skákání bude horší, ale když jsem skočila a mezi dětmi to zašumělo, tak si říkám, že je to dobré! Kdybych si vzala tretry, rozcvičila se a na jeden pokus se nahecovala, tak odhaduji 11 až 11,5 metru.

Video s Šárkou Kašpárkovou

Partneři