Matěj má kolo od paralympionika Ježka

24.10.2017

Matěj má rozštěpové vady končetin a některých orgánů, ale ani to mu nebere chuť sportovat. Naopak jeho velkým přáním bylo opravdové kolo, aby se mohl znovu zúčastnit dětských triatlonových závodů. Sen se mu splnil díky České olympijské nadaci, kolo navíc převzal z rukou šestinásobného paralympijského vítěze v cyklistice Jiřího Ježka.

„Hodně jsem přemýšlela, zda nadaci mohu vůbec oslovit. Nakonec jsem se rozhodla kladně a vůbec nelituji. Matěj je z kola nadšený. Byl to hodně silný moment, když kolo viděl a poprvé se projel. Mám ten okamžik pořád v sobě,“ svěřila se Matějova maminka.

Setkání s paralympionikem Jiřím Ježkem, který je jedním z patronů nadace, bylo překvapením, o němž Matěj nevěděl. „Ta radost, kterou jsem v jeho očích viděl, byla k nezaplacení. Mně spousta lidí pomohla v tom, že jsem vůbec začal sportovat. Proto se totéž snažím vracet a oplácet. Je to pokaždé zážitek, který ve vás dlouho zůstane,“ uvedl Ježek, který se rád do plnění dětských přání zapojuje.

 IMG_4134

Sedmiletý Matěj z Roudnice nad Labem je nejmladší ze tří sourozenců, jeho maminka je samoživitelka a v rodinném rozpočtu jí na sport scházely finance. Proto se rozhodla požádat o spolupráci Českou olympijskou nadaci, která ke splněnému snu darovala rodině i příspěvek na členské poplatky a další sportovní vybavení.

„Nepodporujeme jen olympijské sporty a výjimečné talenty, ale všechny děti, které se chtějí jakkoli pravidelně hýbat. Pokud rodině chybí na sport potřebné finanční prostředky, stačí navštívit naše webové stránky www.olympic.cz/nadace a zažádat o příspěvek pomocí formuláře,“ říká Martina Voříšková, ředitelka nadace.

Nadšený Matěj se hned na kole projel pár metrů podél řeky Labe. To i přesto, že sotva dosáhl na pedály. „Do kola doroste až někdy na jaře. Ale měl takovou radost, že ho musel hned vyzkoušet,“ smála se maminka.

Cílem nadace je umožnit sportování všem dětem ve věku 6 až 18 let, kterým v tom brání nedostatek financí. Od svého vzniku v roce 2012 už nadace podpořila 1 690 dětí z celé České republiky částkou téměř 10 milionů korun.

Dalšími splněnými sny bylo například setkání dětí podpořených nadací s Usainem Boltem na mítinku Zlatá tretra, setkání s Jaromírem Jágrem, aktivní účast na atletickém kempu patronky Zuzany Hejnové či mnohá osobní shledání při trénincích a zápasech s úspěšnými a známými sportovci z nejrůznějších sportovních odvětví.

Partneři