Velká setkání! Česká olympijská nadace plnila dětské sny na Lipně

3.9.2018

Všechno je možné, pokud tomu skutečně uvěříte. Důkazem je i srpnový kemp České olympijské nadace, který naplnil mnoho dětských snů. „A rodiče měli víkend, kde si mohli bezstarostně užívat se svými dětmi a dopřát jim běžně nedostupné věci, sporty a zábavu,“ říká Martina Voříšková, šéfka ČON. Kemp, který probíhal v rámci akce Sportfest Lipno, financoval Mezinárodní olympijský výbor z grantu na Olympijské hry mládeže (YOG).

Na Lipně se sešlo 18 dětí a 14 rodičů. „Děti se setkaly s velkými sportovci jako je olympijská šampionka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová nebo veslař Václav Chalupa, se kterým vyrazily na vodu,“ líčí Voříšková. „S Vaškem se potkal i náš Roman, který se letos zúčastnil mistrovství světa juniorů v Račicích a se svou posádkou vyjel finále A. Byl to pro něj obrovský zážitek, protože Vašek je pro něj velký vzor.“

Malí sportovci besedovali i s „malými“ olympioniky, kteří letos v říjnu pojedou do Buenos Aires na Olympijské hry mládeže. Na zvídavé otázky odpovídali šermířka Veronika Bieleszová a dálkař Tomáš Kratochvíl. „Bavili jsme se o atletice i o mládežnické olympiádě. Byl to prima den,“ povídal Kratochvíl později.

Bohatý sportovní program nabídl třeba výuku paddleboardu, beachvolejbalu či atletiky. „Tu vedla ambassadorka Lenka Rudová, která pojede s mladými olympioniky do Buenos Aires. Olympijské hry mládeže našim dětem krásně představila,“ říká Voříšková. „Šlo se i na noční výšlap na Stezku korunami stromů a první večer jsme hráli seznamovací hry, které se také moc líbily.“

Lákala i nabídka Sportfestu jako závod Kilpi trail running cup na 5 kilometrů, beachvolejbalový turnaj, ve kterém skončily nadační děti druhé, nebo paddleboard závod. „A tady byla naše holčina třetí,“ vypočítává Voříšková.

Učastníci kempu budou mít nač vzpomínat. „Děkujeme moc nadaci ,že jsme se mohli kempu zúčastnit. Zažili jsme super víkend, mohli jsme si vyzkoušet různé sporty a večerní výšlap na stezku stromů byl nezapomenutelný zážitek. Poznali jsme nové skvělé lidi. Víkend utekl hrozně rychle a budeme ještě hodně dlouho vzpomínat,“ napsala pak jedna z účastnických rodin.

Na Lipno dorazil také televizní štáb Sazky, reportáž z dvoudenního kempu České olympijské nadace se bude vysílat 29. 8. na ČT1 od 20.00 v rámci Losování Sazka. Nadace podporuje děti, které na sport nemají finanční prostředky. O podporu je možné žádat prostřednictvím webového formuláře.

Více fotografií naleznete v naší fotogalerii.

Video z kempu naleznete v naší videogalerii. 

Partneři