Sportovci ocenili judistu Lukáše Krpálka

2.9.2020

Půlkilový steak nebo zpěvačka Olga Lounová s písničkou „Jsem medailista“ – i taková překvapení čekala na Lukáše Krpálka v sídle Českého olympijského výboru. Právě tady si totiž podruhé v kariéře převzal cenu Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského. Devětadvacetiletého judistu ocenili sami sportovci. Nejhodnotnějším výkonem za rok 2019 zvolili jeho triumf na mistrovství světa v nejtěžší váhové kategorii nad 100 kg, který Krpálek vybojoval v japonském Tokiu v proslulé hale Budokan, kde se budou konat i olympijské soutěže. „Jsem šťastný, že znovu můžu být tady v těhle krásných prostorách,“ řekl Krpálek, olympijský šampion z Ria 2016. „Rok 2019 byl skvělý a nezapomenu na něj.“

min

Nejprestižnější sportovní cena

Držitele nejprestižnějšího českého sportovního ocenění vybírali sportovci už po šesté v řadě. Letos hlasovali členové Českého olympijského týmu ze Soči 2014, Ria 2016 a Pchjongčchangu 2018, Evropských her v Baku 2015 a Minsku 2019, Světových her ve Vratislavi 2017 a Světových plážových her 2019 v Dauhá. Kandidáty na cenu nominují sportovní svazy a složky ČOV, následně desítku vybírá Komise sportovců ČOV a vítěze volí samotní sportovci. „Vybrat jedno jméno bylo těžké, ale už na to máme systém. Všichni členové komise vybrali deset jmen, obodovali je od jedničky do desítky, spočítali body a vyšel nám vítěz. I dostat se do desítky je podle mě skvělé,“ vysvětloval David Svoboda, předseda Komise sportovců ČOV a olympijský vítěz v moderním pětiboji z Londýna 2012.

Letošní předání ceny připadlo na termín roku do zahájení olympijských her v Tokiu odložených na léto 2021. „Jsme rádi, že se tu zase potkáváme, i když je to zvláštní rok a nečekaný termín, protože jinak bychom se touhle dobou připravovali na slavnostní zahájení her v Tokiu a řada sportovců na olympijské závody,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Čeští olympionici

Předávání se zúčastnilo několik desítek sportovců, mezi nimi například i atleti Adam Sebastian Helcelet a Denisa Helceletová. Také skifařka Mirka Topinková Knapková, olympijská šampionka z Londýna 2012, judisté Pavel Petřikov a David Pulkrábek, trojnásobný olympijský medailista Josef Dostál či plavec Jan Micka a gymnastka Aneta Holasová. Slavnostním vyhlášením provázel cyklista Jiří Ježek, šestinásobný paralympijský vítěz.

Cena zakladatele českého olympismu Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského vznikla v roce 1933, autorem plastiky sochy bohyně Niké je Otakar Španiel. Jako první ji v roce 1934 převzal vzpěrač Václav Pšenička. V poválečné době ji jako poslední získal v roce 1948 běžec Emil Zátopek, tradice tohoto ocenění pokračuje od roku 1994. Od té doby na plakety na mramorovém podstavci znovu přibývají zvučná sportovní jména.

Celého slavnostního odpoledne a večera byli součástí také děti a rodiče podpořené Českou olympijskou nadací. Děti se setkaly s mnoha olympioniky, společně se vyfotili a popovídali. Během odpoledne měly děti také možnost nahlédnout do sídla Českého olympijského výboru, což byl pro některé také zážitek.

 Předání ceny Jiřího Gutha-Jarkovského za rok 2019

Partneři