Splněný sen s Annou Kellnerovou

10.1.2021

Česká parkuristka Anna Kellnerová, dvojnásobná mistryně České republiky v parkurovém skákání v kategorii juniorů a dvojnásobná mistryně ČR v kategorii mladých jezdců, splnila v září minulého roku sen sedmi slečnám podporovaným Českou olympijskou nadací. 

Mladá sportovkyně, která by měla v letošním roce reprezentovat Českou republiku na olympijských hrách v Tokiu, vyprávěla slečnám o tom, jak vysoká může být překážka v olympijských jezdeckých závodech nebo o tom, co všechno obnáší péče o koně. Dospívající slečny zajímalo, jak se dá zvládat jezdectví na nejvyšší úrovni a k tomu i studium na vysoké škole a práce.

Mladé jezdkyně, kterým hodinu a půl dlouhým setkáním splnila sen, zavedla nejprve k výběhům s hříbaty. „Koně jsou jako sportovci, potřebují trénink víckrát denně,“ popisovala u takzvaného kolotoče, kde se čtyřnohým krasavcům dostává pohybu, když s nimi zrovna nemůže pracovat jezdec.

0I4A9009

Třiadvacetiletá Anna Kellnerová ukázala mladším milovnicím jezdeckého sportu, mezi nimiž byla třeba i mistryně republiky v paradrezuře, v jakých barvách vnímají svět koně. „Modrou vidí jako světle béžovo-žlutou,“ popisovala uprostřed tréninkové plochy ve stájích, kde se připravuje.

Děvčata si také mohla porovnat, jakou výšku musí s koněm parkuristky zdolávat. Anna Kellnerová nastavila jednu z překážek na 160 centimetrů, tedy maximální výšku pro vrcholové závody. Zároveň se sportovkyně holkám svěřila, že je pro ni těžší skákat velké překážky doma než na závodech, protože tam už funguje adrenalin.

_93Q4933

Ve stájích pak dětem ukazovala například „solárko“, kde se koně v zimě zahřívají, nebo třeba přípravnu krmení. Tam má každý kůň vlastní kbelík se jménem, aby dostal jen a přesně to, co potřebuje a je vhodné. Přiblížila také charaktery jednotlivých závodních koní.

_93Q4874

S dětmi diskutovala také o zvládání závodního stresu a tlaku, který si dělá sama na sebe. „Už když si procházím závodní parkur, v určitých místech se nadechuji, abych na to pak při soutěži nezapomněla,“ přidala praktický tip. „Je fajn, že v parkuru je dobrá parta a s ostatními jezdci si navzájem radíme.“

Dětem, jimž Česká olympijská nadace pomáhá hradit náklady na členské příspěvky, soustředění nebo vybavení, předala parkuristka Anna Kellnerová pár cenný rad – o fyzioterapii nebo krizových situacích. Děvčata tak odcházela obohacena nejen o zážitek, ale i o nové informace.

Více fotografií najdete v naší fotogalerii. 

Partneři