Děti trénovaly s fotbalovou repre

2.6.2014

Česká olympijská nadace plnila přání dalším dětem. Malým fotbalistům se splnil ten největší sen. Setkat se s hvězdnými reprezentanty.

Dvacet dětí z celé Moravy totiž dorazilo na nedělní trénink národního týmu do Olomouce, aby zblízka sledovalo své idoly při přípravě na úterní zápas s Rakouskem. „Hodně se mi to líbilo. A nejvíc ze všeho asi Matěj Vydra,“ líčil nadšeně Petr Čoupek z brněnských Bosonoh, když opouštěl Andrův stadion po hodině strávené s reprezentanty.

Česká olympijská nadace podporuje děti ze sociálně slabších rodin, handicapované a ty, které vyrůstají v ústavech sociální péče. Přímá finanční či materiální pomoc se vztahuje vždy ke konkrétnímu chlapci či dívce ve věku od 6 do 18 let. A nadace, jejímž prezidentem je trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný, se dětem snaží plnit i „nehmotné“ sny.

Jedním z nich bylo třeba setkání s fotbalovou reprezentací. A v neděli se přání stalo realitou. Děti před tréninkem u hřiště nejprve vytvořily špalír a plácly si se všemi hráči a celým realizačním týmem. Pak na kraji hřiště sledovaly lehkou přípravu mužstva a pak po přesutí za branku také práci gólmanů Tomáše Vaclíka a Marka Štěcha.

Když byl trénink u konce, trenér brankářů Jan Stejskal neváhal a postavil se mezi tři tyče, aby čelil střeleckým pokusům malých fotbalistů a fotbalistek. „Běžte blíž a miřte mu na hlavu,“vyzýval děti v žertu útočník Matěj Vydra, který se do střelecké soutěže zapojil také.

Vydra charitativní projekty vítá, sám finančně podporuje dětský domov v Nové Vsi u Chotěboře a také ze svého anglického angažmá je zvyklý na podobné aktivity. „Letos jsem si třeba zahrál fotbal proti slepým lidem, byla to velmi zajímavá zkušenost. A tady jsem rád, že jsme dětem udělali radost,“ řekl Vydra.

Stejskal, někdejší dlouholetá opora národního týmu, souhlasil. „V brance stojím snad po deseti letech. A i když se to možná nezdálo, chytal jsem naplno. Děti byly totiž výborné,“ usmíval se Stejskal a odrážel spekulace, podle kterých možná některé střely schválně pustil za svá záda.

Stejskal vzápětí ale už vážněji hovořil o správném smyslu celé akce. „Pro děti je dobře, že tady na tréninku vidí své vzory. A poznají třeba, na čem je třeba pracovat, aby to dotáhli tak daleko, jako ti kluci v reprezentaci,“ mínil Stejskal.

Reprezentanti před odjezdem ze stadionu ještě stačili rozdat podpisy a společné fotografie, před týmovým autobusem pak i s dětmi zapózovali pro společný snímek. „Budu co nejlépe hrát a trénovat a udělám všechno, abych se tady také jednou objevil,“ měl jasno po velkém zážitku Štefan Bartošek, talent z 1. FC Slovácko.

ZDROJ: fotbal.cz

Partneři