Olympionici mezi dětmi

4.9.2013

Česká televize ku příležitosti spuštění nového dětského kanálu s názvem Déčko uspořádala v Centrálním parku na pankrácké pláni dětský den. Na něm se kromě osobností televize objevili také špičkoví čeští sportovci a olympionici David Svoboda, Simona Baumrtová či Tomáš Kraus. Ti zde představovali úspěšný projekt České olympijské nadace, který pomáhá přivést ke sportu všechny děti bez ohledu na rodinnou finanční situaci.

V pohodové atmosféře celého dne budila účast velkých osobností českého sportu naprosto pozitivní ohlasy. Kromě autogramiády a s tím spojeného focení vysvětlovalo zmiňované trio olympioniků dětem, jak program České olympijské nadace funguje. Na samotné akci byly dokonce čtyři z těch, které už příspěvek z nadace využily. „Lodě nám půjčuje klub, ale díky nadaci jsem si mohl koupit potřebné dresy a zajistit si soustředění,“ vyprávěl mladý veslař Tomáš.

Jedněmi z vkladatelů finančních prostředků do České olympijské nadace jsou také aktivní sportovci a medailisté z olympijských her. Zlatý medailista z Londýna 2012, moderní pětibojař David Svoboda, není výjimkou. „Žádný sportovec se neobejde bez pomoci starších a zkušenějších. My aktivní sportovci nemáme moc čas se věnovat mládeži, tak jsem rád za každou příležitost, kdy ji můžeme pomoci jinak. Třeba finančně, nebo radou,“ skromně vyjadřuje svou podporu k nejmenším.

Finančně však jsou podporovány i ty sporty, které nejsou úplně nejlevnější. Mezi takové lze rozhodně zařadit tenis. „Moc se mi líbí tenis a teď na něj můžu konečně chodit,“ libuje si například šestiletá Anička. „Peníze ve sportu hrají roli a pro rodiče je často problém platit náklady. Byla by škoda dětem upírat možnost sportovat a upřít jim radost z pohybu,“ přidává se také v poslední době velmi úspěšná plavkyně Simona Baumrtová. Nadace přispívá bez rozdílu na sportovní kurzy, kroužky či vybavení. O rozdělování prostředků rozhoduje Komise nadace, v níž jsou kromě členů olympijského výboru také tzv. tváře nadace, kam se řadí někteří olympijští medailisté.