Děti byly účastníky basketbalového hitu

24.9.2014

V úterý večer kolem 18:55, tedy zhruba pět minut před oficiálním začátkem utkání, nastoupily v pražské Tipsport Areně k poslechu státních hymen basketbalistky reprezentující Českou republiku a USA. Na palubovce však nebyly samy. Každá z 24 hráček si na hřiště přivedla jedno z dětí, kterým pomáhá Česká olympijská nadace plnit jejich sportovní sny.

Úterní basketbalový hit reprezentační sezóny byl výjimečný pro řadu basketbalových fanoušků, ale najde se hned 24 mladých příznivců sportu, pro které byl přímo nezapomenutelný. Copak by šlo zapomenout na chvíli, kdy před zraky spousty fanoušků v Tipsport Areně a před televizními kamerami vstupujete na basketbalovou palubovku po boku Kateřiny Elhotové, Evy Vítečkové či snad nejlepší basketbalistky světa Diany Taurasi a dalších hvězd českého a amerického basketbalového nebe? Neopakovatelný zážitek získaly díky podpoře České olympijské nadace. „Na palubovku nastoupí 24 dětí, které nadace podpořila finančně a dnes jim ve spolupráci s českou basketbalovou reprezentací splní jejich sportovní sen. Tyto děti vyrůstají v sociálně slabších rodinách nebo v dětských domovech,“ uvedla Martina Voříšková z České olympijské nadace.

Projekt Česká olympijská nadace podporuje sportovce ve věku 6 – 18 let a mezi její patrony patří olympijští medailisté z Vancouveru, Londýna a Soči. Od konce roku 2012 rozdělila mezi necelé čtyři stovky dětí více jak dva a čtvrt milionu korun. Pomoc ale nemusí být zdaleka pouze o finančních prostředcích, jak dokazuje příklad úterního večera.

„Více jak polovina zúčastněných dětí se aktivně věnuje basketbalu, ostatní děti provozují jiné sporty, ale jejich přáním bylo setkat se s hráčkami basketbalu. Kdo ví, na koho z těchto dětí udělají naše reprezentantky takový dojem, že nadchnou k basketbalu další děti,“ uvádí Voříšková důvod, proč si basketbalistky v úterý poslechnou hymny netradičně ve dvojnásobném počtu.

_DSC3208 _DSC3211 _DSC3217 _MDR7920